MENU
Головна » 2015 » Серпень » 21 » СВІТОВИЙ ДОСВІД БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ
14:59
СВІТОВИЙ ДОСВІД БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ

СВІТОВИЙ ДОСВІД БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ

 

            Перші згадки про корупцію можна зустріти ще в трактатах часів Стародавнього Вавилону, Індії та Єгипту. Видатні мислителі Стародавньої Греції та Риму визначили суть корупції як занепад моралі, підкуп окремої людини чи народу, а також як шкоду, що завдається власному організму та майну.

            Уже в середньовіччя великі фінансові махінації суворо каралися. У своїх покараннях влада часом була вельми жорстока. Зокрема, в середньовічній Швеції суддям, викритим у хабарі, відрубували кисть руки. Найдивовижніше, що після цього суддів не звільняли і вони продовжували виносити вердикти.

            Сьогодні жорсткі методи боротьби з корупцією залишаються актуальними для ряду країн Близького Сходу. Норми шаріату в цих державах прирівнюють корупцію до крадіжок. В Об’єднаних Арабських Еміратах за хабарництво чиновникам відтинають руку.

            А влада Гонконгу пішла іншим шляхом, відмовившись від радикальних заходів. У місті відкрили доступ журналістам до документів чиновників. Це призвело до публікації фактів, що викривають хабарників. Проти них почали масово порушувати кримінальні справи.  Тож, давати хабарі в місті стало небезпечно, а рівень корупції суттєво знизився.

Переглядів: 14403 | Додав: petroserventev | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar