MENU
Головна » 2015 » Грудень » 22 » Роздуми після виборів частина 2
12:34
Роздуми після виборів частина 2

Як ми і обіцяли - повертаємось до теми місцевих виборів. Стартував новий політичний сезон, розпочали роботу новообрані ради.

Та почнемо з районної. Політичне різнобарв'я та навіть якісний склад, наштовхує на думку, що нинішній депутатський корпус буде працювати активно, але не завжди продуктивно. Адже вісім політичних сил різного спрямування (від крайніх правих до ліберально-демократичних) навряд чи зможуть дійти спільної думки щодо різних питань, які розглядатимуться на сесіях.

Красномовним прикладом цього стала перша ж сесія новообраної районної ради, на якій обирали голову. Щоб не тримати в напруженні читачів, відразу зазначимо, що голосування за голову районної ради відбувалося чотири рази. Новообрані депутати від політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» запропонували на посаду очільника ради кандидатуру попереднього заступника голови Віктора Анатолійовича Тимошенка, а представники партії «Блок Петра ГІорошенка «Солідарність» - керівника районної організації цієї політичної сили Миколу Миколайовича Марущака.

Чим, якими міркуваннями керувалися «партійці» пропонуючи цих кандидатів - дуже важко зрозуміти. При спілкуванні з Ружинцями, ніхто не зміг назвати хоч одну конкретну справу, якою запам'ятався Тимошенко В.А. на посаді заступника в районній раді попереднього скликання (окрім пліток з приводу особистого життя). Щодо Марущака М.М. - навпаки, коментарів щодо організації роботи МКП «Господарник» - безліч, та всі вони зводились до одного - «любові» до отримання особистої фінансової вигоди з усього.

Але з першого заходу ніхто з претендентів не набрав необхідних вісімнадцять голосів. За В.А.Гимошенка проголосувало сімнадцять депутатів, а М.М.Марущака підтримали чотирнадцять обранців.

За другим кругом на посаду голови райради «Батьківщина» знову висунула кандидатуру В.А.Тимошенка, а від «Солідарності» запропонували колишнього голову райради, вірного Бондарчукового слугу, колишнього «регіонала», а ще раніше - перебіжчика від «Нашої України» Б.О.Ходаківського. І знову невдалий хід. Таємне голосування не виявило переможців.

Ось така рада, ось така коаліція - неспроможні навіть домовитись про кандидатуру голови районної ради.

Щоб не нагнітати обстановку та провести кулуарні перемовини, поторгуватися, депутати вирішили завершити пленарне засідання і продовжити роботу наступного дня.

А наступного дня з новими силами та новими домовленостями - на нове засідання. Депутати «Батьківщини» розпочали засідання із висування на посаду голови наймолодшого кандидата - двадцятидворічного голови районної організації ВО «Свобода» Максима Максимовича Дмитренка, а «Солідарність» традиційно запропонувала М.М.Марущака. І у цьому двобої, хвалити Бога, переможця не було. Хоча ні, переміг здоровий глузд. Бо на наше переконання, розпочинати трудовий шлях прямо із посади голови районної ради, як хотів Максим Дмитренко (а може його мама) - це вже занадто. Це треба все ж таки заробити: повчитись,попрацювати, успішно себе зарекомендувати, заслужити повагу від людей, і лише потім претендувати на таку посаду.

Здавалося б, депутати зайшли у глухий кут. Голова райдержадміністрації Н.Г.Скавінська доволі жорстко запропонувала депутатам визначитись із своєю позицією, насамперед захищати інтереси виборців, а не власні політичні амбіції, обрати голову для повноцінної депутатської діяльності. Адже необхідно вирішувати фінансові питання для нормального функціонування народногосподарського комплексу району, попереду затвердження бюджету району на наступний рік. І без голови райради такі питання вирішувати вкрай складно.

Знову перерва, знову кулуарні домовленості, а точніше сказати - просто

торги.

За четвертої спроби депутати від «Батьківщини» пропонують на голову районної ради свого першого по виборчому списку депутата - Оксану Адамівну Фелинюк, а «Солідарність» - все того ж Миколу Миколайовича Марущака. Крім того, шляхом самовисування свою кандидатуру запропонував депутат від «Свободи» Олександр Миколайович Черешнюк.

І ось тут нам, виборцям - дуже сумно, дуже прикро, й навіть стидно. Бо «Батьківщина» просто таки «зіграла на руку» Марущаку М.М., а він - без жодних докорів сумління, без сорому, наче й не було трьох (вдумайтеся - трьох!) неЕщалих попередніх спроб, - знову кандидат в голови райради. Так - непереможні амбіції, непереборне бажання зайнять владне крісло.

Звичайно, що далі спрацювали домовленості, чи може вже втома депутатів від дводенного сесійного марафону, та з четвертої спроби обрали голову райради. Ним став М.М.Марущак.

Але шановні депутати, поясніть нам, виборцям, як же Ви могли так швидко змінити свою думку - вчора категорично не підтримувати Марущака М.М., а сьогодні - проголосувати за нього. Нам цікаво, що ж сталося за цю одну ніч? Невже Ви так швидко продалися? Чи вже за два дні сесійної роботи у Вас начисто пропало і бажання працювати на благо громади, і передвиборчі обіцянки не боятися й брати відповідальність на себе? Звісно, що потім критикувати за незроблене чи за помилки значно простіше, ніж стати й працювати.

Та виборчі перегони цього дня не закінчились. Адже необхідно обрати заступника голови районної ради. На цю посаду новообраний голова запропонував М.М.Дмитренка, який до цього балотувався на посаду голови. Але тут (знову таки, хвалити Бога), у депутатів не було одностайності, тому вибори заступника відклали до наступного засідання ради. Відповідно до порядку денного, обранці затвердили склад постійних комісій, регламент роботи райради нинішнього скликання і домовились, що про наступне засідання їх буде повідомлено додатково.

Друге засідання районної ради - 08 грудня - друга спроба обрати заступника, й знову кандидат - все той же Дмитренко.

Не обрали...

Агов, депутати! Та невже у списку немає достойної кандидатури. Бо якщо такий заступник, то вже краще ніякого. Хоч користь буде - економія бюджетних коштів. І нам, виборцям, не так соромно.

Щодо обраних депутатів до Житомирської обласної ради, то ними, на жаль, «завдяки» новому Закону про місцеві вибори, стали не ті кандидати, котрі отримали найбільше голосів виборців, а ті, що пройшли внаслідок хитромудрої схеми підрахунку голосів і партійної приналежності.

Депутатами від Ружинського району стали колишній голова районної ради Саківський Валентин Цезарович і головний лікар Зозуля Микола Петрович.

Ой як рвався до цього депутатства Микола Петрович, як агітував, як прямо «зубами вигризав» свою перемогу у виборчих перегонах, зумівши таки «вскочити просто в останній вагон». А чому - нам стало відомо нещодавно. Причина дуже зрозуміла, хоча про неї і в передвиборчій агітації, і в подяках виборцям Зозуля М.П. «забувся» повідомити  порушення проти нього кримінальної справи, яку розслідує управління протидії злочинності Житомирського обласного управління поліції.

Звинувачення серйозні:

  • за частинами 1, 4, 5 статті 191 Кримінального кодексу - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах;
  • за частиною 1 статті 209 Кримінального кодексу - легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом;
  • за частиною 1 статті 36(5 Кримінального кодексу - службове підроблення офіційних документів.

То може тут «собака зарита»? Мабуть тому Микола Петрович так рвався в депутати обласної ради. Адже і там йтимуть «торги» за те чи інше рішення, й іноді один голос багато важить. Дивись, і «доторгується» до м'якшого судового рішення, а то й до закриття справи.

До речі, якщо Ви, шановні читачі, сумніваєтеся в правдивості наших слів щодо Зозулі М.П., то маєте змогу уточнити це самостійно - кримінальне провадження зареєстроване за №12012060290000055. Справу веде старший слідчий, капітан поліції Валентина Коротких- Булавіна.

Відбулася перша сесія і у Ружинській селищній раді. Голова територіальної виборчої комісії урочисто вручила посвідчення вдесяте! обраному селищному голові В.І.Жарському та двадцяти шести народним обранцям.

Аналізуючи якісний склад новобраної ради можна з впевненістю стверджувати, що нелегко, ой як нелегко, буде працюватися селищному голові в цьому скликанні, частина обранців не приховують свого бажання за будь-яку ціну протистояти Жарському В.І., рада буде досить амбітною, та ми сподіваємось, що дієвою. Адже двадцять один депутат має вищу освіту, багато обранців мають досвід керівної роботи та роботи у державних органах - Кропивницький І.К., Сорокопуд О.І., Невечера А.А., Куценко В.М., Вардецький В.М., Цехмейструк А.Я., Дятел С.В., Безкоровайний С.А., Бадін І.В., Бадін О.В. ...

Всього чотирьох жінок громада Ружина та Заріччя уповноважила представляти та захищати свої інтереси у селищній раді - Бутківську М.М., Горупаху А.М, КутнюТ.Л., Воронюк О.В.

Згідно з Законом «Про місцеве самоврядування в Україні», на першому засіданні депутати мають обрати керівні органи ради, секретаря та заступника голови ради. І тут - чи неспроможність депутатів домовитися між собою - «всі розумні і всі красиві», чи просте бажання діяти всупереч селищному голові Жарському В.І., навіть якщо це і всупереч здоровому глузду, та з вибором така ж історія, що і в районній раді.

Каменем спотикання стало обрання членів виконкому, яких, згідно закону, запропонував селищний голова. Із семи внесених на розгляд кандидатур закритим голосуванням депутати затвердили лише трьох.

Тому, згідно із законодавством обранцям протягом місяця необхідно визначитися з рештою членів виконавчого комітету селищної ради.

Наступним наріжним каменем стало обрання секретаря ради, кандидатуру якого, знову ж таки, згідно з законом, запропонуЕзав селищний голова. Але частину депутатів ця кандидатура не задовольнила.

Які претензії - нам невідомо, склалося враження, що претензія лише одна - бо цю кандидатуру запропонував Жарський В.І.

Під час закритого голосування М.М.Бутківська не набрала необхідної кількості голосів, щоб вдруге стати секретарем Ружинської селищної ради.

Відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», в разі непідтримання кандидатури, запропонованої спільником громади, більшість депутатів можуть внести на розгляд свою кандидатуру, що і сталося під час проведення першої сесії. Після обговорення (хоча добре було видно раніші кулуарні домовленості) обранці запропонували стати секретарем ради О.О.Галушкові. Не знаємо, чим він так «приглянуЕзся» депутатам селищної ради, бо працюючи в районному відділі земельних ресурсів особливою активністю, працездатністю, переживаннями за інтереси Ружинської громади він не відрізнявся. Але що ж - вибір зроблено, тож побажаємо йому успіхів в роботі.

Хоч депутатський корпус активний і амбітний, та селищна рада ще не має ні нового заступника голови, ні нового виконавчого комітету ради. Краще це, чи гірше - важко сказати. Та ми розуміємо, що зноЕзу ж таки, йдуть жваві торги. На жаль, нас зовсім не здивує, якщо до торгів причетний один з конкурентів Жарського В.ї. і в ході цього процесу геть забудуться обіцянки працювати на благо громади...

Давайте разом слідкувати за цим. Не будьте байдужими.

РБ. Сподіваємось, на нас не образиться редакція районної газети «Ружинська земля» за те, що ми використали деякі матеріали з публікації в газеті.

 

Переглядів: 9171 | Додав: petroserventev | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
avatar